Het huis van Colleen

Gemakshalve noem ik het maar het huis van Colleen. Zij was zo vriendelijk om haar huis dat al een tijdje te koop stond aan ons te verhuren. We hebben er een jaar gewoond. Het huis ligt aan een lange, smalle weg langs het riviertje de Vide. Bij het huis hoort een terrein van ongeveer 1 ha dat voor een groot deel is begroeid met olijfbomen. Er staan er meer dan 100. Daarnaast zijn er verschillende fruitbomen en is er ruimte voor een groentetuin. Er zijn rond het huis heel veel leuke plaatsen om zitjes te maken.

In het najaar van 2015 hebben we flink wat olijven geoogst. Dat is een erg leuke activiteit, vooral als je het samen met vrienden en kennissen kunt doen. Je brengt de oogst naar de molen waar de olie geperst wordt. Wij hadden van 250 kg ongeveer 37 liter olie. Het is geweldig om vervolgens je eigen olijfolie te gebruiken. Na de oogst moesten de bomen worden gesnoeid. Dat is heel professioneel gedaan door een bevriende Portugees. Wij verzamelden het hout van de takken voor het volgende jaar.

Ook de groentetuin had onze aandacht.  Zo hebben we er sla, koolrabi en broccoli geoogst. En later in het jaar ook de tuinbonen, uien en spinazie. Alle groenten zijn er veel vroeger dan in Nederland en dat geeft een extra charme aan het tuinieren hier.

Het huis is intussen verkocht, maar we hebben met de nieuwe eigenaren heel leuk contact. Als we in de Alentejo terugkomen dan gaan we bij hen langs en we genieten samen van de mooie plek!