Wijnproeverij op Pomarinho

Dolf, de eigenaar van de camping, had het ons al verteld: er komt een wijnproeverij op Pomarinho. Het zag er allemaal veelbelovend uit: een presentatie van wijnen uit de Alentejo, een hapje en een aantrekkelijke prijs voor het bijwonen van het evenement. Doen dus!

De proeverij werd verzorgd door Simon en Fiona, jonge Engelsen, die hun hart hebben verpand aan de Alto Alentejo (onze omgeving dus). Ze komen hier al 4 jaar om gedurende een paar maanden het gebied te verkennen en de wijnen te proberen. Simon heeft in Engeland een wijnzaak en hij toonde zich een echte kenner.  Voor de geïnteresseerden deelde hij een folder uit met informatie over de Alentejo wijnen.

We begonnen met een frisse Vinho Verde, Muralhas de Moncâo 2015, een wijn die hier gewoon bij de supermarkt te koop is. Vervolgens een witte Terrace do Croto 2013. Crato ligt niet ver van ons vandaan. Een heel bijzondere wijn was de Turimenho uit San Salvador de Aramenha, een rode wijn, die op traditionele wijze is gemaakt in kleipotten: Vinho de Pote Tinto 2014. De meeste Portugese wijnen zijn een samenstelling van meerdere druivensoorten, maar de Gamito 2011 uit Crato wordt uitsluitend gemaakt van de Alicante bouschet. De topwijn van de proeverij was de Solsticio 2012 Cabezas de Requengo. Aardig aan de prijs, want hij zou in de winkel meer dan 20 euro kosten!

Dolf zette op het laatst nog een biologische rosé op tafel. Deze wijn was vorig jaar geleverd via Bram Bloemers die op heel sympathieke wijze vanuit Castelo de Vide een winkel dreef met biologische producten. De wijn heeft de naam Zebro is is afkomstig van een biologische wijnmakerij Amoreira da Torre in Montemor o Novo (een plaats tussen Lissabon en Estremoz). We kenden deze wijn al en het is een heerlijke drank voor warme dagen. Voor meer info zie: www.amoreiradatorre.com/

Meer weten over de Alentejowijnen? Simon en Fiona hebben een mooie website: alentejowinetours.com