Hereditas

Regelmatig rijden we naar een dorpje in de buurt van Estremoz om wijn te halen. Orlando is de eigenaar van het wijngoed van ongeveer 14 ha. Voor een flink deel heeft hij de wijngaard geërfd van zijn oom, die hem enthousiast maakte voor de wijnbouw. De wijn van Orlando heet dan ook Hereditas, wat erfenis betekent. We zijn bij de wijnbouwer terecht gekomen via Ans en Ton, net als wij een tijdlang vrijwilligers op camping Pomarinho. Over de Herreditaswijn zijn we heel enthousiast. De rode wijn is heel krachtig en karaktervol. Ook de witte wijn mag er zijn.

Orlando heeft lange tijd gewerkt bij een Portugese vestiging van het beroemde wijnhuis Rothschild en hij kan urenlang enthousiast vertellen over het verbouwen en het maken van wijn. Zijn wijn is niet helemaal biologisch, maar hij probeert wel zoveel mogelijk via een natuurlijk proces te werken. Hij weet op alle vragen over wijn een antwoord. Zo vertelt hij over de gevolgen van de klimaatsverandering voor de Portugese wijnbouw, over de felle concurrentie tussen de wijnboeren, de ideale omstandigheden voor de groei van druiven, het gebruik van kurk op de flessen, enz. Je moet je overigens niet voorstellen dat hij zijn wijnbedrijf in een romantische boerderij heeft. De adega is gevestigd in een grote, goed geïsoleerde loods tussen de wijnvelden.

Gisteren waren we weer bij Orlando en we vroegen hem naar de mogelijkheden om een flinke hoeveelheid Hereditas naar Nederland te laten transporteren. Je wilt je vrienden en kennissen ook wel eens verrassen met een goede wijn die je zelf ontdekt hebt! Volgens onze wijnbouwer is het al interessant om 1 pallet wijn  per vrachtwagen te verzenden. Op een pallet gaan 100 dozen met 6 flessen. We rekenden snel: als 20 mensen 5 dozen afnemen  zijn we door de zending heen. Als 50 mensen 2 dozen kopen ook. We kwamen uit op een prijs die onder de 5 euro ligt. Maar waar slaan we de wijn op en hoe kunnen we alle belangstellenden de wijn laten proeven? Heb je belangstelling voor de Heriditaswijn, heb je een goed idee voor een proeverij of een goede centrale plaats voor de opslag? Mail me dan via het contactformulier op de laatste pagina van deze site.