Workshop snoeien bij Alegrete

Als je rond je huis meer dan 100 olijfbomen hebt, meerdere vijgen, een appelboom en een paar kaki’s dan rijst snel de vraag hoe je deze bomen moet snoeien. Toen er op de vizinhos-site (een site van “buren” die informatie uitwisselen)  een aanbod kwam om een snoei-workshop te volgen, hebben Marlies en ik allebei ingetekend. Afgelopen zondag was het zover. We reden met de auto zo’n 35 km naar Alegrete en vervolgens nog 5 km om bij het huis van Zé Paulo te komen. Hier was de workshop. Zé Paulo en zijn vrouw Joanna wonen al  jaar in het laatste bewoonde huis in de vallei. Er loopt een hoogspanningskabel vlak langs het huis, maar de benodigde stroom wordt volledig geleverd door zonnecollectoren. Water komt uit de berg en wordt via een vernuftig systeem naar het huis gepompt. Het Portugese gezin woont helemaal eco in een paradijselijke omgeving

Tussen 10 uur in de ochtend en half 7 ‘s avonds vertelde de Nederlander Peter met de zelfgekozen achternaam Zin over het leven van de bomen, hun omgeving en hoe ze behandeld moeten worden. Peter schakelde moeiteloos van Engels naar Portugees en naar Nederlands over en hij raakte niet uitgepraat over de noodzaak om ecologisch te leven. Marlies en ik weten nu niet alleen meer over het snoeien van bomen, maar ook over permacultuur en de leer van de 7 generaties. Tussen de middag serveerde Zé Paulo ons in de houtoven gebakken pizza’s. Het was bij elkaar een heel leerzame dag. Ook door de ontmoeting met andere interessante mensen.